Initiatieven voor veteranen

Om de status veteraan te krijgen moet je zijn uitgezonden. Op een uitzending gebeuren veel dingen die de normale burger waarschijnlijk nooit zal meemaken. Hierdoor kan er miscommunicatie ontstaan tussen veteraan en burger. Voor de burger is het nauwelijks mogelijk om te begrijpen hoe omstandigheden zijn in een oorlogssituatie of überhaupt hoe het leven daar is op de basis.

Gelukkig zijn er na thuiskomst een hoop mogelijkheden en initiatieven voor veteranen om met elkaar in verbinding te komen. Om met lotgenoten in gesprek te gaan en te praten met anderen die in dezelfde situaties hebben gediend. Hieronder gaan we in op een aantal van de mogelijkheden en initiatieven.

Veteranen verenigingen

Een initiatief die bijna overal te vinden is, is een veteranenvereniging. Bijna iedere gemeente of regio in Nederland heeft een eigen veteranenvereniging. Hierbij zijn veteranen aangesloten uit de buurt. Het kan zijn dat hier bekenden van je tussen zitten, maar ook leer je een hoop nieuwe veteranen kennen.

Meestal heeft de vereniging ook een eigen Veteranen Ontmoeting Centrum, oftewel een V.O.C. Hier worden bijvoorbeeld de bestuursvergaderingen gehouden en er worden uiteraard ook borrels en bijeenkomsten georganiseerd voor de leden.

Echos Home

ECHOS logo

Stichting ECHOS homes is een professionele welzijnsorganisatie die zich inzet voor het welzijn van militairen, veteranen en hun thuisfront. Daarnaast nemen zij initiatieven om het welzijn te bevorderen, in het binnenland en buitenland. De stichting zet zich sinds 1874 in om de organisatie militaire tehuizen naar het binnenland en buitenland te brengen. Daar scheppen ze “een thuis ver van huis” ten behoeve van de militairen.

Stichting ECHOS homes behaalt hun doel met name door het inrichten, bevorderen en in stand houden van hun ontmoetingscentra, de zogenoemde ECHOS homes. Daarnaast zijn ze aanwezig bij verschillende grootschalige oefeningen en uitzendingen in het buitenland. ECHOS homes zijn er ten eerste voor actieve militairen, veteranen en oud-militairen, maar daarnaast zijn ze er ook voor bedrijven en particulieren, waar mogelijk.

In Nederland zijn er acht locaties plus een mobiele foodtruck die door heel het land rijdt. Waaronder locaties in Oirschot, Schaarsbergen en Havelte. Ook in het buitenland zitten een aantal Homes, zoals in Litouwen en Duitsland. Hier kan men bij elkaar komen om een drankje te doen, te lunchen of avond te eten en bij te praten. Ook organiseert ECHOS homes reünies en verschillende activiteiten om men zo met elkaar te verbinden op een laagdrempelige manier.

Loop hier gerust een keer binnen en maak de gezelligheid mee.

Sunset March

Sunset march brug

Een ander heel bijzonder en mooi initiatief is de Sunset March. De Sunset March is opgericht op 19 oktober 2014 door ‘Veteranen Overbetuwe’ en vindt iedere dag (!) plaats. Dit dagelijkse eerbetoon is aan de geallieerde militairen die gestreden hebben voor de Nederlandse vrijheid.

De March wordt gelopen op de stadsbrug ‘De Oversteek’ in Nijmegen. Deze brug is gebouwd vlakbij het deel van de Waal waar Amerikaanse militairen op 20 september 1944 tijdens operatie Market Garden zijn overgestoken. Bij deze oversteek, ook bekend als de ‘Waalcrossing’, zijn 48 militairen overleden. En zij worden op een bijzondere wijzen geërd.

Op de brug staan namelijk 48 paren lichtmasten. Één voor elke omgekomen militair. Rond zonsondergang gaan de lichtmasten paar voor paar aan, na elkaar en op het tempo van de mars. En iedere avond loopt tenminste één veteraan de Sunset March.

Naast het herdenken van de omgekomen Amerikaanse veteranen wilt men met de Sunset March ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen. Naar iedere veteraan die heeft bijgedragen aan vrede en vrijheid. Er hebben al heel veel mensen meegelopen met deze bijzondere mars. Veteranen van verschillende nationaliteiten en burgers die belangstelling willen tonen. Iedere veteraan is welkom om de Sunset March te lopen en kan zich hiervoor aanmelden. Burgers hoeven zich niet aan te melden en kunnen gewoon aansluiten achter de veteranen. Loop jij ook een keer mee?

Veteranendagen

Tot slot hebben we één van de grootste evenementen van het jaar, Nederlandse Veteranendag. Deze dag vindt iedere jaar plaats op de laatste zaterdag van juni op het Malieveld in Den Haag. Met tientallen stands van verenigingen, stichtingen en organisaties kun je hier heel de dag rondlopen. Uiteraard zijn wij hier met Unit Victor ieder jaar aanwezig.

Ook is er ieder jaar een groot podium waar wordt opgetreden door verschillende artiesten en zijn er genoeg bars en foodtrucks om de dag door te komen.

In de middag is er een fly-by van militaire luchtvoertuigen en komt het defilé binnen. Dit is voor velen, ieder jaar opnieuw, het hoogtepunt. Het defilé bestaat uit verschillende veteranen verenigingen die met een deel van hun leden een ronde van een aantal kilometer wandelen en op het einde binnenkomen op het Malieveld. Tijdens deze ronde worden zij door alle toeschouwers geëerd voor hun inzet binnen defensie en de vereniging. Het is een bijzonder gezicht om te zien en voor iedereen een aanrader om een keer mee te maken.

Naast Nederlandse Veteranendag zijn er nog tal van andere Veteranendagen. Zo organiseert ieder krijgsmachtonderdeel zijn eigen veteranendag. Deze zijn meestal alleen voor veteranen en thuisfront en niet voor de reguliere burgers. Ook veteranenverenigingen organiseren vaak een veteranendag voor hun leden of de regio. Hier zijn we ook regelmatig bij aanwezig.

Afsluiting

Hopelijk heb je nu een beetje een idee gekregen van wat er allemaal wordt georganiseerd binnen de “veteranenwereld”. Van kleinschalige evenementen en reünies tot grootse landelijke evenementen zoals Nederlandse Veteranendag. Dit was nog maar het tipje van de sluier, maar wij zijn blij dat er zoveel energie in wordt gestoken om onze veteranen te eren en onze erkenning en waardering aan hen te tonen.

Vorige
Vorige

Dieren in het leger

Volgende
Volgende

Hulphond voor veteranen