Dutch Warrior Retreats worden verzorgd door Olaf en Chantal.

Dutch Warriors Retreat retreat is bedoeld voor veteranen en first responders met mentale klachten. In het retreat leren ze middels bepaalde technieken hoe ze hun zenuwstelsel weer in balans kunnen krijgen.

Wie zijn Olaf en Chantal? En moet je het oplossen van mentale problemen van mensen niet overlaten aan professionals? Deze mensen hebben er toch voor geleerd?

Olaf ligt toe:

Mijn naam is: Olaf, 40 jaar oud, getrouwd met Chantal (Holistisch coach, meditatie en Yoga docente),  en samen twee kinderen: Storm van 8 en Sterre van 4.

In 2003 ben ik naar de KMS gegaan voor de opleiding onderofficier luchtmobiele infanteriegroep. Niet de eenvoudigste keuze geweest, en achteraf zou ik dit niemand aanraden. Simpelweg omdat je gewoon een hoop kennis en ervaring mist, die je normaal opdoet in het parate leven bij de desbetreffende eenheid.

Met het juiste doorzettingsvermogen heb ik deze opleiding met goed resultaat afgesloten, en heb ik in 2005 de Rode Baret behaald.

Toen begon het echte werk pas, ik was immers net 22 jaar oud en kreeg de leiding over 7 pax. Allen met een net wat langere parate kennis en ervaring die bij mij toen ontbrak.

Ik ben menigmaal tegen de muur gelopen, met deze jongens. Sommige net wat mondiger en een betere reputatie van respect dan welke ik had. In 2006 ga ik met deze club op uitzending naar Uruzgan, TFU1.

In deze uitzending breng ik samen met de jongens het geleerde ter uitvoering in de praktijk. Ik ervaar hoe het is om onder vuur te liggen en om hierop te reageren, ook ervaar ik hoe het is om beschoten te worden middels mortieren. Tuurlijk was ik bang, echter werd daar nooit over gesproken! Tijdens de actie zelf heb je geen tijd om erbij stil te staan, en reageer je zoals aangeleerd. Dit gevoel werd dan ook door mij regelmatig weggestopt en ik wilde hier dan ook niet mee bezig zijn, danwel angst voelen!!

In 2008 ga ik op vrijwillige basis nog een keer op uitzending naar Uruzgan TFU3. Wat een fantastische jongens had ik in mijn groep en peloton!!

Ik voelde mijzelf hier een stuk beter, had natuurlijk inmiddels een stuk meer kennis, en er was meer wederzijds respect!

Uiteindelijk heb ik met deze jongens Operatie Kapcha as gedraaid. Een operatie die door een combinatie van vijandelijk vuur en eigen vuur geheel uit de hand is gelopen. Ik (en met mij meerdere jongens) heb in deze nacht echt doodsangsten beleefd! Ik heb echt gedacht dat we niet meer levend thuis zouden komen, en dat we deze nacht zouden sterven binnen de 4 muren van een Afghaanse woning.

In 2008 komt het briljante idee (wat achteraf een beetje tegen viel) in mijzelf op om naar de politie te gaan, en in 2009 begin ik hier.

Wat voelde ik mij ellendig destijds. Depressieve gedachtes, gevoelens van eenzaamheid en van falen overheersten.

Ik moest weer opnieuw beginnen en werd naar mijn gevoel als een klein kind behandeld op de politieacademie en leerplek. Het gevolg hierop was overmatig drank en regelmatig drugsgebruik, om maar niet stil te hoeven staan bij deze gedachtes en gevoelens en ze even tijdelijk te ontvluchten. Toen ik mijn dienstwapen mee naar huis nam en het plan klaar had om mijn eigen leven te beëindigen, besefte ik gelukkig dat het tijd was om hulp te gaan zoeken.

Ik heb in deze tijd zelf contact gezocht met de MGGZ en het werd een langdurig traject. Ik had het gevoel dat psychologen mij niet begrepen en daardoor werd ik weer doorverwezen naar een psychiater in de hoop een etiket op mijn voorhoofd te plakken. Deze psychiater wilde mij even een vragenlijst in laten vullen en wel een pilletje voorschrijven. Het was gelijk onze eerste en laatste ontmoeting! Ik kwam simpelweg gewoon niet verder in de reguliere hulpverlening.

In 2013 ontmoette ik mijn vrouw Chantal en vanaf die tijd begon mijn leven in positieve zin te veranderen. Ik kwam in aanraking met lichaamswerk, ademwerk, meditatie, gezonde leefstijl en bovenal had ik eindelijk iemand die mij begreep.

Chantal heeft haar kennis en ervaringen opgedaan binnen de verslavingszorg en psychiatrie. Zij was de laatste 4 jaar behandelaar binnen de forensische verslavingszorg en is ervaringsdeskundige PTSS en angststoornis.

Inmiddels heb ik voor mezelf de juiste methodes gevonden die bij mij passen en mij enorm geholpen helpen. Deze bestaan uit een combinatie van ademwerk, meditatie, koud water therapie en Yoga. Het gevolg hiervan is dat het innerlijke rust brengt in zowel lichaam als geest!

In 2021 zijn wij geëmigreerd naar het natuurrijke Oostenrijk en runnen wij een B&B in de zuidelijkste provincie Karinthie, gelegen tussen de prachtige Weissensee en de energieke Milstättersee.

Omdat wij ervan overtuigd zijn dat de technieken die wij toepassen ook andere veteranen kan helpen, organiseren wij tweemaal per jaar het Dutch Warriors Retreat. In dit retreat van 6 nachten 5 dagen, laten wij de veteraan kennis maken met al deze methodieken, in de prachtige omgeving van onze B&B.  Voor de meeste veteranen zal het uit hun comfortzone zijn. Er zijn namelijk geen afleidingen, geen stress en geen alledaagse perikelen. Het is 5 dagen lang alleen maar de focus op jezelf middels bovengenoemd lichaamswerk. We zullen veel in de natuur zijn. De bergen, de meren en de bossen. Want de natuur zelf is al helend. Dit in combinatie met de rust, ritme en regelmaat maakt dat iedereen tot rust komt. Ook verzorgen wij een deel informatieve stukken over trauma, PTSS en trauma respons. Deze informatie is nodig omdat we zo inzicht kunnen verschaffen wat weer nodig is voor correct herstel.

Uit het 1e retreat kwam naar voren dat het voor sommige deelnemers zo’n positief effect heeft gehad. Zij geven aan dat de info heel verhelderend was. Dat het samenzijn en delen met elkaar heel helend was. Dat zij de technieken thuis ook nog steeds uitvoeren omdat het ze zoveel rust brengt. Korte lontjes zijn weg en er is meer rust en geduld voor in de plaats gekomen. Dat zijn de redenen waarvoor we het doen. Herstel gaat namelijk in kleine stapjes, maar uiteindelijk worden tientallen kleine stapjes grote sprongen vooruit.

Voor het volgende voorjaarsretreat wat gepland staat van 23 april tot 29 april 2023 zijn er nog plekken vrij. Tevens krijg je op vertoon van je veteranenpas voor dit retreat een korting van €75,-.

Vorige
Vorige

Exclusieve samenwerking met Yogability

Volgende
Volgende

‘Natuurlijk had ik graag op een andere manier afscheid genomen’